Grégory Habeaux hangt de fiets aan de haak

Grégory Habeaux (35) heeft beslist om een punt achter zijn carrière te zetten. Door medische problemen is sporten op hoog niveau niet langer mogelijk voor de sympathieke renner, die sinds 2015 wegkapitein van WB-Aqua Protect-Veranclassic was. Grégory Habeaux blijft wel actief bij de ploeg.

Grégory Habeaux maakte woensdag bekend dat hij stopt met koersen. Medische problemen dwongen hem tot deze beslissing. Sinds november werd hij afgeremd door hartproblemen. Bij medisch onderzoek werd tachycardie (een verhoogd hartritme) vastgelegd. Dat zette hem aan het denken en uiteindelijk nam hij de weloverwogen beslissing om uit voorzorg zijn wielercarrière te beëindigen. Grégory kwam in 2015 bij de ploeg Wallonie-Bruxelles. Door al zijn ploegmaten werd hij gewaardeerd als wegkapitein. Hij was prof sinds 2005. Hij blijft aan de slag bij WB-Aqua Protect-Veranclassic en zal zo zijn rijke ervaring blijven doorgeven.

Grégory Habeaux. “De beslissing om te stoppen was moeilijk, maar onvermijdelijk. Ik had in november al een verwittiging gekregen. Plots begon mijn hart te snel te kloppen. Ik heb dan tests ondergaan en ik kreeg groen licht, maar ik voelde al snel dat ik mijn vertrouwde niveau niet meer haalde. In Parijs-Troyes kreeg ik opnieuw met hartritmestoornissen af te rekenen en nog een keer op 19 maart op training. Toen voelde ik me echt heel slap. Ik heb ademhalingsoefeningen gedaan, ik heb de training beëindigd en terwijl ik mijn fiets aan de kant zette, heb ik gezegd: “Ik stop.” Uit voorzorg. Ik blijf werken voor de ploeg, die ik ook wil bedanken voor het vertrouwen tijdens de voorbije jaren. Ik heb de ploeg al vergezeld in de Omloop van de Sarthe en de Brabantse Pijl en ik ga ook mee naar de Ronde van Kroatië. Het vervolg van mijn programma is nog niet bekend.”

Christophe Brandt, manager. “We steunen Grégory, die om medische redenen moet stoppen met koersen. Greg heeft de ploeg heel veel bijgebracht als wegkapitein. Hij heeft zijn ervaring als profrenner doorgegeven aan onze jongeren en hij zal dat blijven doen. We blijven hem steunen, nu zijn carrière plots een andere wending neemt. We gunnen hem de tijd om zijn plaats te vinden in de ploeg waarvan hij een volwaardig lid blijft. Hij blijf meewerken aan de uitbouw van het project en van de ploeg. We wuiven zijn wielercarrière uit en bedanken hem voor al wat hij voor de ploeg betekend heeft en nog zal betekenen.”