Van ver terug

Een kleine twee maanden na zijn terugkeer in het peloton na een wervelbreuk behaalde Eliot Lietaer in de loodzware Trofeo Matteotti in Italië een hoopgevende 18de plaats. De West-Vlaming van WB-Aqua Protect-Veranclassic hoopt zich morgen in de Famenne Ardenne Classic opnieuw in de kijker te kunnen rijden, maar hij waagt zich niet aan voorspellingen. Daarvoor presteert hij momenteel nog te wisselvallig.

“De Trofeo Matteotti werd op een lokale omloop gereden”, blikt Eliot Lietaer terug. “In elk van de 13 ronden van 15 kilometer moesten we 200 hoogtemeters overwinnen. In de eerste ronde reden we al weg met 38 renners onder wie Nairo Quintana, David Gaudu, Giovanni Visconti en Domenico Pozzovivo. Plots kwam het peloton heel dichtbij. Een deel van de kopgroep werd opgeslokt, maar vanuit het peloton maakten ook meerdere renners de sprong naar voren zodat we vooraan weer met 35 man waren. Het peloton moest zich gewonnen geven en uiteindelijk trokken we met een twintigtal renners de slotronde in. Op de laatste helling kwam ik vijf à tien meter tekort om mijn wagonnetje aan te haken, anders had ik meegestreden voor de overwinning.”
Hoe dan ook doet die 18de plaats deugd na al het blessureleed van de voorbije maanden. “Als je ziet vanwaar ik kom, is die 18de plaats zeker niet slecht. Ik heb toch opnieuw de finale van een heel zware wedstrijd kunnen rijden. Dat is een teken dat ik terug naar mijn oude niveau groei, maar er zit nog geen constante in mijn prestaties. Mijn basis te smal is. De ups en downs wisselen elkaar nog af.”
De 28-jarige renner van WB-Aqua Protect-Veranclassic kan dan ook alleen maar hopen dat hij morgen in de Famenne Ardenne Classic een goede dag heeft. “Vorig jaar heb ik de wedstrijd niet gereden, maar het parcours moet me liggen. Als de benen goed zijn, dan zal ik zeker iets proberen. We komen met een sterke ploeg aan de start. Maxime Vantomme was vorig jaar derde in Marche-en-Famenne en Dimitri Peyskens achtste. We hebben dus meerdere ijzers in het vuur. We moeten proberen mee te zijn in de ontsnappingen en in de finale zullen de beteren sowieso naar voren komen.”
Na de Famenne Ardenne Classic neemt Eliot Lietaer nog deel aan Parijs-Bourges (1.1) en de Ronde van Turkije (WorldTour).