Tijd voor de wederopstanding

Voor hij in de Vierdaagse van Duinkerke aan het tweede deel van het seizoen begint, maakt Ludwig De Winter de balans op van het voorjaar. Het seizoen 2018 was goed begonnen met een ontsnapping in de Omloop Het Nieuwsblad, maar helaas moest hij na een valpartij in Nokere Koerse, waarbij hij twee ribben brak, verstek laten gaan voor klassiekers als de E3, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. Ludwig spreekt over zijn comeback in Parijs-Roubaix, de terugkeer in competitie in de Vierdaagse van Duinkerke en het vervolg van de lente, die hij afsluit met het BK bij hem thuis, in Binche.

In de Omloop Het Nieuwsblad, de eerste Vlaamse klassieker van het seizoen, sprong Ludwig dus mee in de ontsnapping. “Het was de eerste keer dat ik de Vlaamse hellingen in koers opreed”, herinnert de renner van WB-Aqua Protect-Veranclassic zich. “Dat bezorgde me kippenvel.” Zijn conditie was heel goed, maar helaas deed de valpartij in Nokere Koerse alles teniet. Hij stond meerdere weken aan de kant. Toch raakte Ludwig op tijd fit voor de afspraak die hij niet wou missen: Parijs-Roubaix, zijn droomkoers. “Ik was natuurlijk niet helemaal in vorm, maar ik stond aan de start. Ik ben er wel niet in geslaagd om mee te gaan in de ontsnapping, wat nochtans mijn doel was. Ik zat te ver aan het begin van de eerste kasseistrook, in Troisville. Dat was het begin van de Hel. Vanaf toen werd overleven tot in Roubaix het doel.”

De Vierdaagse van Duinkerke is de volgende wedstrijd op het programma van Ludwig De Winter. Hij houdt erg van de Noord-Franse rittenwedstrijd waarvan enkele etappes hem ook liggen. Daarna volgt de Ronde van België. Hij denkt al aan de etappe met aankomst in Knokke waarin hij al meermaals in de aanval reed. “De voorbije drie jaar zat ik inderdaad in de vlucht van de dag en ook dit jaar zou ik graag mee zijn in de ontsnapping.” Op het einde van de lente start hij ook nog in Dwars door het Hageland en daarna volgt het nationaal kampioenschap voor eigen volk in Binche. “Op dit moment voel ik geen extra druk, maar de stress zal tijdens de week voor de wedstrijd enorm toenemen. Soms sluit ik mijn training af met een rondje op de omloop van het BK. Dat is mijn manier om de lichte stress die ik heb te neutraliseren. In eigen stad een kampioenschap rijden is een unieke kans en ik wil dan ook in topvorm aan de start verschijnen, zoals op het einde van elk seizoen in Binche-Chimay-Binche.” Zijn ambitie voor het BK? “Een toptienplaats op mijn trainingsparcours!”

Selectie 4 Jours de Dunkerque