Richting zomer

Lionel Taminiaux rijdt zondag zijn eerste BK bij de beroepsrenners en de neoprof is in vorm. Dat bewees hij onlangs met een zesde plaats in Halle-Ingooigem na een verstoorde spurt. De warmte en de afstand (225 km) van het nationale kampioenschap vormen geen probleem voor de jonge Brabander. Hij mikt op een toptienplaats of zelfs meer.

De eerste zes maanden bij de profs. “Ik denk dat mijn profdebuut meer dan geslaagd is. Ik had niet verwacht dat ik in mijn eerste jaar meteen zulke goede resultaten (zeven toptienplaatsen waaronder een overwinning in la Roue Tourangelle) zou kunnen neerzetten. Ik heb een grote stap vooruit gezet, zowel wat mijn eigen resultaten als wat mijn werk voor de ploeg betreft.”

Halle-Ingooigem, 6de. “Het resultaat is geen weerspiegeling van de wedstrijd. Ik voelde me goed en toen de grote blokken in de aanval trokken, was ik steeds op de afspraak. Kenny Dehaes en Kevyn Ista zouden de spurt voor me aantrekken, maar tijdens de aanloop verloor ik het wiel. Er werd veel gewrongen als gevolg van de zijwind. Door de valpartij kon ik de zesde plaats behalen. Anders was ik verderop in de uitslag geëindigd. Dat men na amper zes maanden bij de profs al de spurt voor mij zou aantrekken, dat had ik voor de start van het seizoen nooit geloofd.”

Massaspurten. “Ik heb eerder al gezegd dat ik geen pure spurter ben. Ik ben redelijk snel en die snelheid kan ik in de spurt met een beperkte groep uitspelen. Een massaspurt vereist een goede voorbereiding, je moet wringen en risico’s nemen om je goed te positioneren in de aanloop naar de spurt. Daar moet je zin in hebben en je moet er ook de kans toe krijgen. De ploeg hangt heel goed samen, maar ik denk dat we nog aan onze trein moeten werken, meer bepaald met Kenny, Kevyn, Aksel, Emils, Baptiste …”

BK in Gent. “De hoge temperaturen en de afstand vormen geen probleem voor mij. De eerste kilometers van een kampioenschap zijn vaak niet al te lastig. De strijd barst pas los in de finale, in het laatste uur. Ik trek met ambitie naar Gent. We moeten afwachten hoe de wedstrijd verloopt en welke tactiek de ploegen kiezen, maar ik voel me in elk geval in staat om een toptienplaats te behalen of zelfs beter te doen.”

Zomer. “In juli rijd ik meerdere profkermiskoersen om het ritme te onderhouden en om resultaten te behalen. We verkennen ook de etappes van de Ronde van Wallonië, die voor de ploeg heel belangrijk is. Ik neem normaal gezien ook deel aan de GP Cerami en de Arctic Race, die een goede leerschool is voor jonge renners.”