Podiumplaats zit erin

Na zeges in de Grote Prijs van Denain en de Grote Prijs van Pérenchies en een derde plaats in de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré is Kenny Dehaes nog helemaal niet verzadigd. De spurter van WB-Aqua Protect-Veranclassic wil uitpakken in de Belgische najaarswedstrijden. De 33-jarige Deinzenaar hoopt vooral op een podiumplaats nu zaterdag in de Brussels Cycling Classic.

Op 18 maart won Kenny Dehaes met panache de Grote Prijs van Denain, maar hij kon de lijn niet doortrekken. “Voor het eerst heb ik alle voorjaarsklassiekers gereden en ik denk dat ik me wat geforceerd heb. Tegen de Ronde van Vlaanderen was het beste eraf”, bekent hij. “De Ronde van Kroatië was wellicht van het goede te veel. Ik werd nadien ziek en maakte met enkel duurtrainingen in de benen mijn comeback in de Vierdaagse van Duinkerke. Vervolgens geraakte ik in een vicieuze cirkel. Na de Heistse Pijl, waar ik in het verleden al meermaals op het podium stond, heb ik mijn fiets een week niet aangeraakt.”
Een vijfde plaats in de Ronde van Limburg was het keerpunt. Het BK kwam te vroeg, maar de trainingsarbeid onder begeleiding van de ploegtrainer leverde hem in juli wel een derde plaats in de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré en in Ninove en een overwinning in Pérenchies op. “Het was de bedoeling om daarna naar de Arctic Race of Norway toe te werken, maar de Binck Bank Tour kwam in de plaats. Door de ziekte van Justin Jules nam ik daarvoor ook nog deel aan de Ronde van Wallonië, die te lastig was voor mij. In de Binck Bank Tour waren er twee ritten waarin ik prijs moest kunnen rijden, maar ik kwam niet verder dan een twaalfde plaats. Het niveau lag wel heel hoog. In de vrijdagrit reed er dan nog iemand op mij en de gevolgen waren ernstiger dan verwacht: mijn rug zat geblokkeerd. De dag erna werd ik als eerste gelost en op zondag geraakte ik mijn bed niet uit.”
Vorige week was de 33-jarige renner uit Deinze aan de slag in de GP Stad Zottegem, de Omloop Mandel-Leie-Schelde in Meulebeke en de Schaals Sels in Merksem, waarin hij vierde werd. “In Zottegem reed ik op een slecht moment lek. Zaterdag in Meulebeke en zondag in Merksem heb ik echt koers proberen te maken, maar telkens draaide de wedstrijd op een massaspurt uit. In Merksem dacht ik in de goede vlucht te zitten, maar door een lekke band van Dries De Bondt ging de ontsnapping niet door. In de aanloop naar de spurt ging Kevyn Ista als eerste de laatste bocht in op 200 meter van de streep met mij in zijn spoor, maar Timothy Dupont (de latere winnaar, red.) kwakte me uit het wiel. Anders zat er zeker een podiumplaats in.”

Vertrouwen
Zijn vierde plaats in Merksem laat in elk geval het beste verhopen voor de komende weken. In de laatste twee maanden van het seizoen 2017 werd Kenny Dehaes onder meer eerste in de Gooikse Pijl en tweede in de Grote Prijs Jef Scherens en in de Tour de l’Eurométropole. Ook dit jaar wil hij schitteren in de Belgische najaarswedstrijden. “De conditie is goed. Ik kijk dus met vertrouwen uit naar de komende koersen. Die draaien vaak op een spurt uit. We moeten telkens iemand mee hebben in de ontsnapping zodat we in het peloton niet hoeven te werken. In de spurt kunnen Kevyn en ik dan ons ding doen. In Pérenchies heeft Kevyn voor mij perfect de spurt aangetrokken en heb ik het dan afgemaakt. We zouden dat eens moeten kunnen herhalen in een grotere wedstrijd. Hopelijk hebben we het geluk eens aan onze kant.”
De spurter van WB-Aqua Protect-Veranclassic droomt vooral van een topprestatie in de Brussels Cycling Classic, waarin hij vorig seizoen als vierde eindigde. “Ik ben opgegroeid aan de voet van de Bruineput, op minder dan tien kilometer van de streep. Ik kom zaterdag dus thuis. Een podiumplaats zou heel mooi zijn. Het zit erin.”