De sfeer in Rwanda doet me denken aan de Tour de France

Lennert Teugels doet mee aan de Ronde van Rwanda (18-25/02), waar hij na twee deelnames naar terugkeert. Onze 30-jarige renner lanceerde zijn seizoen in Spanje en komt uit de Ronde van Colombia. Lennert kent de Ronde van Rwanda goed, aangezien hij er in 2021 (winnaar van het bergklassement en tussensprints) en in 2022 (13e) aan deelnam. Een beetje onwel aan het einde van de Ronde van Colombia, hoopt hij al zijn middelen te hebben teruggevonden om de Afrikaanse race waar hij van droomde terug te keren ten volle te beleven.

Lennert Teugels. “Over het algemeen verliep alles goed voor de ploeg in Colombia, met vooral een goede start tijdens de eerste etappe en de tweede plaats voor Davide Persico. Het collectieve werk was erg goed. De parcoursen waren erg zwaar, vaak op een hoogte van 2.000 meter, en ik denk dat het werk dat we daar in steken winstgevend zal zijn voor de toekomst. Helaas eindigde ik de race een beetje met darmklachten. Ik sliep slecht en moest de karakterrace afmaken. Het gaat beter met mij en ik hoop dat ik al mijn middelen heb teruggevonden om in Rwanda op te treden. Ik ken de race waarin ik in 2021 heb deelgenomen: ik won het bergklassement en het tussensprintklassement, evenals twee top 10's, waaronder een 4e plaats op Mount Kigali. In 2022 deed ik ook mee, met een 13e plaats in het eindklassement terwijl ik, zonder lekke band op het verkeerde moment, op zoek was naar een 8e of 9e plaats in de finale. Ik denk dat ik daar een aantal van de beste weken uit mijn carrière heb gehad en het was een droom om daar terug te kunnen gaan. Ik herinner me de sfeer van deze wedstrijd, het enthousiasme van de toeschouwersmassa's, die me soms aan die van de Tour de France deden denken. Zeer spectaculair! Ik hoop dat ik mijn gevoelens heb herwonnen om dit opnieuw te beleven. Het land is echt fantastisch, de routes zijn erg mooi, bergop met gematigde hoogteverschillen van 1.500-1.800 meter, de etappes zijn niet erg lang. Ik denk dat ik met Johan Meens en Giacomo Villa heel goede prestaties kan leveren in Rwanda. Onze twee snelle mannen, Alexander Salby en de jonge Sébastien van Poppel, zullen zich in de weinige mogelijke sprints kunnen uiten, maar zullen de parcoursen moeten zien te overleven. Na de Ronde van Rwanda heb ik begin maart een rustigere periode voordat ik onder meer terugkeer naar de Coppi e Bartali-week. »

Julien Stassen, DS “We ontdekken de Ronde van Rwanda, behalve Lennert Teugels die er in 2021 en 2022 aan deelnam. Deze achtdaagse koers belooft zwaar te worden, vooral door het profiel van de etappes, de hitte, de vochtigheid waaraan organismen zal er aan moeten wennen. Het wedstrijdniveau belooft hoog te zijn, op zeer vaak oneffen parcoursen, vaak met hobbels in de finale, een aankomst op Mount Kigali, een individuele CLM van 13 kilometer bergop (etappe 5). De teams zijn beperkt tot vijf renners, wat het controleren van de etappes erg moeilijk, zo niet onmogelijk, zal maken. We hebben in de groep een jongere uit ons ontwikkelingscentrum, Sébastien van Poppel, die er is om te leren. Alexander Salby is onze man voor de sprints, Johan Meens en Lennert Teugels zijn onze meest ervaren renners en moeten mikken op het algemeen klassement. Giacomo Villa moet zijn talent als jonge puncher onthullen. »

 

De 8 stappen

18/02. Bk Arena – Kcc Round About, Clm Teams, 18 km.

19/02. Muhanga – Kibeho, 130 km.

20/02. Hoei – Rusizi, 141 km.

21/02. Karongi – Rubavu (thuisbasis van de Amstel) “Nieuwe Haven”, 92 km.

22/02. Musanze – Kinigi “Kwita Izina”, Clm Indivi., 13 km.

23/02. Musanze – Mount Kigali, 93 km.

24/02. Rukomo – Kayonza, 163 km.

25/02. Kigali Convention Center – Kigali Convention Center, 90 km.

Selectie voor de Ronde van Rwanda