Jelle Vanendert vindt zichzelf opnieuw uit

Twaalfde en eerste Belg in de Waalse Pijl van 2020, 23ste in Luik-Bastenaken-Luik, de Ardense man van Bingoal-WB, Jelle Vanendert (35), wil zichzelf opnieuw uitvinden in 2021 en eerder in het seizoen in vorm komen. Aan het einde van het trainingskamp in Altea (Spanje) vertelt hij over zijn verandering van trainer en zijn nieuwe perspectieven, evenals de gezondheidscontext die het wedstrijdprogramma onzeker maken.

Jelle Vanendert. “Ik ben van coach veranderd en ik ontdek een nieuwe manier van werken. Mijn doel is om vanaf het begin van het seizoen beter in vorm te zijn. We weten nog niet hoe het seizoen zal worden gelanceerd door de impact van de gezondheidscrisis. Maar ik ben vastbesloten om vanaf het begin in orde te zijn, aangezien de toekomst nog onzeker is.  Het feit dat ik van coach veranderde, betekende dat ik iets anders wilde zoeken. Mijn nieuwe coach denkt dat ik goed kan zijn aan het begin van het seizoen en ook goed in de klassiekersperiode. Het doel is om te starten in de Tour du Haut Var, misschien om de Omloop Het Nieuwsblad of de reeks Drôme-Ardèche op te betwisten. Ik heb nog nooit deelgenomen aan het Nieuwsblad en waarom zou ik het niet proberen. Ik heb eigenlijk altijd mijn start van het seizoen willen veranderen, maar ik zit als klimmer altijd al jaren in hetzelfde programma. Maar ik denk dat een klimmer ook kasseien kan temmen. “

Covid. “Ik denk dat we ons zorgen moeten maken over wedstrijden zoals bijvoorbeeld de GP la Mareillaise en de ster van Bessèges, die misschien niet zullen plaatsvinden om het seizoen 2021 te lanceren vanwege de gezondheidscrisis. Dat zou jammer zijn, want deze evenementen zijn belangrijk voor ons. Ik maak me minder zorgen over de grote wedstrijden van de World Tour. “

Seizoen 2020. “In maart was ik klaar voor de klassiekers maar toen kwam de lockdown er…  Ik denk dat ik me goed heb voorbereid op de klassiekers aan het einde van het seizoen en mijn resultaten waren bevredigend, vooral tegen renners die uit de Tour de France kwamen. “

Jonge renners. “Ik ga mijn 2e jaar in bij Bingoal-WB in en ik voel me steeds beter in het team. We hebben veel talent in de groep. Ze moeten zich kunnen tonen. Ik sta altijd klaar om deze jonge mensen te begeleiden. Ik ben op een leeftijd gekomen dat ik niet altijd aan mezelf denk. Ik heb inderdaad alles gezien in mijn carrière. En dus is het voor mij heel gemakkelijk om advies te geven aan jonge professionals. “