Een echte vechter

Tom Wirtgen werkte tijdens de zomer een goedgevuld programma af. Tussen de Ronde van Luxemburg en de GP van Fourmies nam hij deel aan de ZLM Tour, de Ronde van Oostenrijk, de Ronde van Wallonië, de Arctic Race, de Ronde van Poitou-Charentes en het EK, als lid van de nationale ploeg. De Luxemburger werd dit seizoen prof bij Wallonie-Bruxelles, nadat hij in 2018 al voor de WB-beloftenploeg reed. Hij heeft dit seizoen veel geleerd en dat stemt hem tevreden. Met de Ronde van de Doubs en de Grote Prijs van Wallonië rijdt de vechter twee wedstrijden die hem op het lijf geschreven zijn.

Ervaring. “Ik heb mooie en interessante ervaringen opgedaan, zoals mijn deelname aan de Ronde van Oostenrijk, een rittenwedstrijd met heel lange cols. Het was belangrijk om na de klassiekers enkele rittenwedstrijden te kunnen rijden. Ik vind het ook heel tof dat ik opnieuw de Arctic Race heb kunnen rijden, een van de wedstrijden die ik in 2018 als stagiair afgewerkt heb. Een kleine valse noot was wel mijn opgave in de Ronde van Wallonië wegens knieproblemen. Ik heb daardoor wat gas moeten terugnemen, maar nu heb ik opnieuw de goede vorm te pakken en ik ben heel gemotiveerd voor de slotweken van het seizoen.”

Leerschool. “Ik heb dit seizoen veel opgestoken. Ik denk zelfs dat ik dit seizoen het meest geleerd heb. Voor een jonge renner als ik is het belangrijk om goed te luisteren naar de meer ervaren renners. Ik zal dat blijven doen. Mijn ploeg geeft me daar de kans toe. Ik ben sterker geworden en ik heb meer weerstand gekweekt. De lange afstanden verteer ik beter en beter. Ik heb ook geleerd om tussen de wedstrijden beter te recupereren.

Goede herinneringen. “Mooie momenten dit seizoen, waaraan ik met veel plezier terugdenk, zijn onder meer mijn twee lange vluchten in de Vlaamse klassiekers en de Waalse Pijl, waar ik met de kopgroep de Muur van Hoei beklom. Voor een jonge renner als ik was dat heel indrukwekkend.”

Doubs en GP van Wallonië. “Ik start in beide wedstrijden. Zowel voor mezelf als voor de ploeg is het de eerste deelname aan de Ronde van de Doubs. Die wedstrijd doet me een beetje denken aan de Ronde van de Jura, die ik in 2018 won. Ik ben dan ook heel gemotiveerd. De voorbije weken heb ik hard getraind voor deze wedstrijd. De Grote Prijs van Wallonië, waaraan ik in 2018 als stagiair deelgenomen heb, is een wedstrijd waar ik erg van houd, vooral dan van de zware finale. In dat soort koersen kom ik het best tot mijn recht. Daar behaal ik mijn beste resultaten en ben ik de ploeg het meest van dienst.”

China en Japan. “Ik sluit het seizoen af met de Ronde van het Taihumeer in China en de Japan Cup. Zowel op sportief als op persoonlijk vlak wordt het een heel mooie ervaring, te vergelijken met wat ik in Turkije en de Verenigde Staten beleefd heb.”

Selectie voor de Grand Prix de Wallonie