De inspanningstest: essentieel voor de voorbereiding op het seizoen

LOUVAIN-LA-NEUVE, 20/11/2017 – Traditiegetrouw hebben de renners van WB-Veranclassic-Aqua Protect in het bijzijn van hun trainer Alexandre Abel hun fysieke testen voor het seizoen afgelegd in het Centre d’Aide à la Performance Sportive (CAPS) in Louvain-La-Neuve (UCL) (1).

(1) De vertegenwoordigers van de drie grote Waalse universiteiten (UCL, ULB, ULg) hebben besloten om met de steun van de federatie Wallonië-Brussel hun kennis over verschillende aspecten van de sport te bundelen en het Centre d’Aide à la Performance Sportive (CAPS) vzw op te richten. Het doel van het CAPS is dus de atleten die een statuut genieten alle nodige ondersteuning te bieden om de diverse wedstrijden zo goed mogelijk voor te bereiden en zo de vaandeldragers van de Belgische sport te worden op het allerhoogste internationale niveau. (www.capsport.be).

Dankzij de inspanningstest kan men het vormpeil van de renner inschatten voor hij weer opbouwt naar het nieuwe seizoen. Zo kan men onder meer de hartslagzones bepalen waarin de renner moet trainen tijdens de voorbereiding op de eerste wedstrijden.


Er zijn drie zulke zones:
> een grote uithoudingszone waarin men traint tot aan de eerste voorbereidingsstage in december: het is de zone van de basistraining;
> tussen eind december en half januari wordt er meer op intensiteit gewerkt om de fysieke conditie van de atleet te verhogen; die conditie komt heel snel, in enkele weken, bij een renner met een goede basisconditie;
> tijdens de tweede voorbereidingsstage in januari wordt de conditie op punt gesteld; in het ideale geval eindigt die stage een tiental dagen voor de start van het nieuwe seizoen; vanaf dan wordt de belasting geleidelijk aan afgebouwd om fris en met een goede vorm aan het nieuwe seizoen te beginnen.

Tijdens de inspanningstest wordt de hoeveelheid melkzuur gemeten, een fysiologische factor die samenhangt met de intensiteit van de inspanning. “Een inspanningstest is nuttig voor alle sporters, zowel voor topsporters als voor amateurs”, legt Alexandre Abel uit. “Elke sporter moet een plan volgen om de fysieke conditie te kunnen verbeteren: eens de drie hartslagzones door de inspanningstest bepaald zijn, is het aan de trainer om een schema op te stellen. Een inspanningstest is ook noodzakelijk om na te gaan of het hart goed werkt.”

Wat doet de renner tijdens de test?
“Het testprotocol ligt vast: concreet moet de renner in het begin een vermogen van 100 watt ontwikkelen, om de 8 minuten komt er 40 watt bij; de test is gedaan als de renner niet meer kan.”

 


AUDIO

Inspanningstest: het doel > Luister naar Alexandre Abel (in het Frans)
Inspanningstest: de lactaatmeting > Luister naar Alexandre Abel
Inspanningstest: het melkzuur > Luister naar Alexandre Abel
Inspanningstest: de interpretatie van de test > Luister naar Alexandre Abel
Inspanningstest: alleen voor topsporters? > Luister naar Alexandre Abel